Het officiële hypotheekrente overzicht

De officiële en actuele hypotheekrente tarieven van alle hypothecaire geldverstrekkers

Hypotheekrente overzicht oproepen:

3,42%
Laagste rente aanvragen
Welke hypotheekrente periode kunt u kiezen?
Het bedrag dat u maandelijks betaalt voor uw hypotheek bestaat uit een rente- en een aflossingsdeel. Bij de keuze voor een hypotheek kunt u kiezen voor een bepaalde rentevaste periode. Door de rente voor langere tijd vast te zetten, dekt u zicht in tegen een rentestijging. Door te kiezen voor een korte vaste rente, kunt u profiteren van een rentedaling. Het rentetarief voor een langere vaste rente is hoger dan voor een korte periode. U betaald dus meer, voor meer zekerheid.

Wanneer u het maximale leent op basis van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is het verstandig om te kiezen voor een lange rentevaste periode. Uw inkomen geeft bij een maximale hypotheek geen of weinig ruimte om eventuele extra rentelasten op te kunnen vangen.

Zeker wanneer de rente laag is is het raadzaam deze voor langere tijd vast te zetten. U heeft dan voor langere tijd zekerheid voor de toekomst. Wanneer u de rente voor tien jaar of langer vastzet weet u dat u al die tijd kunt profiteren van een lage rente.

Bij een gemiddelde inflatie van 2,5% over een langere periode (10-15 jaar) is het effect van een rentestijging bijna verwaarloosbaar. Wanneer u de rente telkens voor langere perioden vastzet is de kans klein dat u voor nare verassingen komt te staan.

Bij een spaar- of spaarbeleggingshypotheek ontvangt u rente over het gespaarde bedrag. Bij deze hypotheekvormen bent u dus gedekt tegen rentestijgingen. Als de rente stijgt, krijgt u meer rente voor het spaardeel en betaalt u meer rente voor uw hypotheek. Bij een rentedaling ontvangt u minder, maar hoeft u ook minder te betalen. Dit effect heet ook wel rentedempende werking. Bij een spaar- of spaarbeleggingshypotheek is het daarom niet nodig de rente langer vast te zetten (voor extra kosten). Wilt u toch meer zekerheid dan kunt u toch kiezen voor langere vaste periodes.

Vanzelfsprekend kan niemand u een rentestijging of daling garanderen. Wanneer u niet maximaal leent en gokt op een rentedaling is het verstandig een korte rentevaste periode te kiezen. Ook kan het zijn dat u binnen afzienbare tijd een groot deel van u hypotheek kunt aflossen. Krijgt u in de nabije toekomt geld, bijvoorbeeld door een erfenis, dan is het beter de rente niet voor langere tijd vast te zetten.

Onderhandelende Aankoopmakelaar