Het officiële hypotheekrente overzicht

De officiële en actuele hypotheekrente tarieven van alle hypothecaire geldverstrekkers

Hypotheekrente overzicht oproepen:

3,54%
Laagste rente aanvragen
Uit welke rentevormen kunt u kiezen?
Hieronder enkele veel voorkomende hypotheekrente vormen en wat de werking ervan is.

Hoe werkt instaprente?
Bij instaprente geeft u de mogelijkheid om gedurende een periode het moment te kiezen waarop u de rente van uw hypotheek vast wilt zetten. Wanneer de rente daalt, kunt u door instaprente het juiste moment afwachten.

Ook kunt u uw bemiddelaar of geldverstrekker een machtiging geven om voor u de rente vast te zetten op het moment dat de rente stijgt. Vaak kan de rente dan worden vastgezet voor het oude tarief van voor de verhoging. Wanneer geen machtiging afgeeft, zult u zelf de rente in de gaten te houden. In dat geval is het belangrijk dat u gedurende een korte periode de mogelijkheid heeft, tegen het vorige (laagste) tarief de rente vast te zetten.

Hoe werkt variabele rente?
Bij variabele rente wordt het rentetarief per maand of kwartaal gewijzigd. Variabele rente confronteert u meteen met een rentestijging of rentedaling. Het voordeel van variabele rente is dat deze op korte termijn goedkoper is dan een vast rente. Met variabele rente kunt u dus geld besparen. Belangrijk voor de keuze voor variabele rente is of de rente gemiddeld onder de rente van een rentevaste periode blijft, gedurende de rentevaste periode. Daarnaast is het belangrijk dat uw inkomen hoog genoeg is om een rentestijging te kunnen compenseren.

Hoe werkt rente met bandbreedte?
Rente met bandbreedte is een tussenvorm tussen vaste en variabele rente. Bij rente met bandbreedte zet u de rente vast tussen een afgesproken bandbreedte. Stijgt of daalt de rente meer dan deze bandbreedte, dan krijgt u te maken met een rentestijging of daling. Bij rente met bandbreedte is het risico van een rentestijging kleiner, en u betaalt minder dan voor een vast rentetarief. Bij een lage rente is de kans klein dat de rente onder de afgesproken bandbreedte daalt, daarom bieden sommige geldverstrekkers een rente met alleen bandbreedte naar boven toe. U profiteert dan wel meteen van een rentedaling.

Hoe werkt rentebedenktijd?
Sommige hypotheekaanbieders beiden rent met bedenktijd. U kunt dan voor een langer tijd de rente vast zetten. En gedurende de jaar (of jaren) van de lening heeft u de keuze wanneer u de nieuwe hypotheek rente laat ingaan. Vaak kunt u binnen enkele dagen na een rentestijging de nieuwe rente nog vastzetten op het oude tarief.

Waarop te letten bij onderhandelingen over rente?
Soms krijgt u een korting op de rente aangeboden. Wanneer u een rentekorting krijgt, is het verstandig te kiezen voor een lange vaste rente, u profiteert dan optimaal van de korting. Daarbij is wel belangrijk of u de korting mag blijven houden, wanneer u verhuist. Bij korting voor nieuwbouwprojecten, trekken sommige aannemers de korting in bij verhuizing. Bij instaprente, kunt u van tevoren onderhandelen over de korting, voordat u de daadwerkelijke rente vastlegt. Na aflopen van de rentevaste periode, wordt de korting stopgezet.

Het verdient aanbeveling goed op te letten bij kortingen. Na afloop van de rentevaste periode vervalt de korting, het kan zijn dat u dan opeens een dure rente gaat betalen. Wilt u na afloop van de rentevaste periode een andere geldverstrekker inschakelen, dan krijgt u te maken met aanzienlijke kosten, bijvoorbeeld voor de notaris.

Een lage rente lijkt mooi, maar wordt vaak veroorzaakt doordat u minder zekerheid krijgt. Bijvoorbeeld door een langere looptijd of kortere rentevaste periode betaalt u op korte termijn minder, maar de kans dat u op termijn meer betaalt groeit. Ook bieden sommige geldverstrekkers, een groter beleggingsdeel en minder aflossingen of een hoog voorbeeld rendement van beleggingen. Door meer te beleggen bent u misschien goedkoper uit, maar de aandelenmarkt is uitermate onzeker.

Sommige geldverstrekkers weten een goedkopere hypotheek te bieden door voorwaarden weg te laten. Bijvoorbeeld door de lage rente niet met u mee te laten verhuizen. Of door de keuzeruimte voor rentevaste periodes te beperken. Een hypotheek met gewijzigde voorwaarden lijkt aantrekkelijk, maar het is raadzaam eerst uitgebreid informatie in te winnen, alvorens akkoord te gaan.

Onderhandelende Aankoopmakelaar