Het officiële hypotheekrente overzicht

De officiële en actuele hypotheekrente tarieven van alle hypothecaire geldverstrekkers

Hypotheekrente overzicht oproepen:

3,54%
Laagste rente aanvragen

 Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u tot de einddatum alleen rente. De hypotheekschuld blijft gedurende de hele looptijd hetzelfde. Er worden tegenwoordig geen nieuwe aflossingsvrije hypotheken meer verstrekt.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u geen aflossing betaalt, maar alleen rente. Een hypotheek kan ook deels aflossingsvrij zijn. Het andere deel van uw hypotheek is dan bijvoorbeeld een lineaire hypotheek of een annuiteitenhypotheek. Uw aflossingsvrije hypotheek is dertig jaar aftrekbaar bij de belastingaangifte.

Einde aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek lost u af aan het einde van de looptijd. Bij de meeste geldverstrekkers mag u 10-20% van het hypotheekbedrag per jaar boetevrij aflossen met bijvoorbeeld spaargeld. Om te voorkomen dat u aan het einde van uw aflossingsvrije hypotheek met een grote schuld zit, kunt u een deel alvast omzetten in een andere hypotheekvorm.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Als uw aflossingsvrije hypotheek afloopt, kunt u deze oversluiten bij dezelfde geldverstrekker of een andere geldverstrekker. Dit is afhankelijk van de specifieke voorwaarden van de geldverstrekker. Een aflossingsvrije hypotheek mag vaak niet hoger zijn dan 50% van de woningwaarde. De rest van de woningwaarde moet op een andere manier gefinancierd zijn.  

Onderhandelende Aankoopmakelaar